Biografie

 

Frans Stüger (1946) werd geboren in Driebergen-Rijsenburg. Hij bracht zijn jeugd door bij verschillende pleeggezinnen en op internaten. In Utrecht bezocht hij de School voor Grafische Vakken, waar hij de opleiding voor reproductie-fotografie volgde. Op vijftienjarige leeftijd besloot hij, tegen het uitdrukkelijke advies van zijn voogdes in, om schrijver te worden.

Terwijl hij in de avonduren en weekenden zijn schrijverschap ontwikkelde, werkte hij overdag onder meer in de houthandel, in een fotozaak, bij een lichtdrukkerij, aan de lopende band als productie-medewerker, in garages als magazijnbediende of pompbediende, als boek-en plaatcolporteur, op verzekeringskantoren en banken, als enquêteur en via diverse uitzend-bureaus.

In 1975 debuteerde hij met de roman De gedachte bij uitgeverij G.A. van Oorschot in Amsterdam. In dezelfde stad leerde hij in 1979 zijn vrouw kennen, met wie hij in 1981 in het huwelijk trad. Hij studeerde één jaar Nederlands.

Frans Stüger zegt literaire invloed te hebben ondergaan van Gerard Reve, Nescio, Fjodor Dostojewski, Gustav Flaubert en Witold Gombrowicz.

 In 1996 richtte Frans Stüger samen met Arie van den Berg en andere auteurs de Schrijversvakschool op in Amsterdam. Vanaf datzelfde jaar tot 2013 doceerde hij Korte Verhalen schrijven aan de Schrijvers Vakschool in Amsterdam. Daarnaast gaf hij workshops aan de Hoge School van Amsterdam. In die periode was hij tevens een aantal jaren literair medewerker bij de VPRO-radio. Momenteel geeft Frans Stüger cursussen 'korte verhalen schrijven' aan particulieren (al dan niet via e-mail) en groepen en verzorgt hij (in opdracht van particulieren) de redactie van nog niet aangeboden manuscripten, zodat zij zonder schaamte ter publicatie aangeboden kunnen worden aan een uitgever.